Завршна конференциjа во Пехчево,11-12 jануари 2018

Завршна конференциjа во Пехчево,11-12 jануари 2018

На 11 jануари 2018 во Пехчево се одржува завршна конференциjа от проект Заедничка интегрирана политика за нискојаглеродна економија во прекуграничниот регион

Во рамки на проектот „Заедничка интегрирана политика за нискојаглеродна економија во прекуграничниот регион“ вчера во Пехчево во хотел Гогов се одржа завршна конференција.

Проектот е реализиран со подршка од Европската унија преку ИПА програмата за прекугранична соработка, а е имплементиран од страна на Здружението „Амброзија“ – Пехчево, во партнерство со Кластерот на обновливи извори на енергија од регионот на Благоевград.

Јасминка Пашалиска Андоновска од Здружението „Амброзија“ истакна дека целта на завршната конференција е да се презентираат резултатите од проектните активности, вклучително и заедничката политика за нискојаглеродна економија во прекуграничниот регион подготвена во рамки на проектот.

Извршена е аналаиза на состојбата со јаглеродна емисија во пограничниот регион  – беше подготвен инвентар за стакленички гасови за општините вклучени во проектните активности (Пехчево,Берово, Виница и Делчево од Македонија и Благоевград, Симитли, Кресна, Струмјани и Сандански од Бугарија). Извршен е и мониторинг на загадувањето на воздухот, од страна на акредитираните лабаратории во двата региона беше спроведен мониторинг на воздухот и подготвен е план за подобрување на квалитетот на воздухот, истакна Пашалиска – Андоновска.

Таа додава дека е подготвен и заеднички документ за нискојаглеродна прекугранична политика која е клучна активност на проектот, со кој се опфатени двете општини, со учество на локалните засегнати страни од двата региона.

Подготвени се извештаи за јаглероден отпечаток со препораки за јавните установи и деловните објекти во регионот, што ќе им даде рамка за следните активности за намалување на потрошувачката на јаглерод, додава Пашалиска – Андоновска.

Проектот се спроведуваше 15 месеци, од октомври 2016 до јануари 2018 година.

 

За дополнителни информации:

 

https://www.mia.mk/mk/Inside/RenderSingleNews/41/134059885#

 

http://mms.mk/news/%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D1%80%D1%88%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B2%D0%BE-%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%BF%D0%B0%D1%82-%D1%9C%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85?uid=145047

 

http://bgpolitika.com/index.php/busines/4584-trangranichen-region

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *